Türkiye
Yüzbinlerce işçi ve emekçi Taksim Meydanı'nda!
Dakika dakika 2010 Taksim 1 Mayısı...
(01.05.10) – İşçi sınıfının uluslararası birlik, mücadele ve dayanışma günü 1 Mayıs, İstanbul'da Taksim'de Meydanı'nda görkemli bir biçimde kutlanmayı bekliyor.
Şişli, Dolmabahçe ve Şişhane olmak üzere 3 ana koldan Taksim Meydanı'na yürüyecek olan işçi ve emekçiler aradan geçen 32 yılın ardından direne direne kazanılan 1 Mayıs alanını özgürleştiriyorlar.
15.00: Grup Yorum'un söylediği Çav Bella ve 1 Mayıs Marşı'nın alanda bulunan binlerce kişinin eşlik etmesiyle kutlamalar sona erdi. Alanda bulunan ilerici ve devrimci güçler alandan ayrılmaya başladı.
14.45: Mustafa Kumlu'nun işçilerin protestosuna hedef olarak sahneden ayrılmasının ardından DİSK Genel Başkanı Süleyman Çelebi ve KESK Genel Başkanı Sami Evren'in dışında 6 konfederasyon başkanlarından konuşma yapan olmadı. İşçilerin Kumlu'ya yönelik protestoları sonuç verdi ve Cevizli TEKEL işçisi Metin Aslan platforma çıkarak Süleyman Çelebi'nin ardından söz aldı. Aslan, sendikaların 26 Mayıs'ta iş bırakma kararına uymasını isteyen Aslan Türk-İş bürokrasisini teşhir etti. 2 Nisan'da hükümet ve Türk-İş'in anlaştığını söyleyen Aslan 2 Haziran'da Ankara'ya giderek işçilerin aidatlarıyla alınan Türk-İş binasına gireceklerini sözlerine ekledi. "Hak verilmez alınır, zafer sokakta kazanılır!" diyerek konuşmasını noktalayan TEKEL işçisi, Aynur Çamalan'ın direnişine destek çağrısında bulundu.
13.40: TEKEL, itfaiye ve İSKİ işçilerinin de içinde bulunduğu işçilerin sendika bürokratlarına yönelik tepkileri devam ediyor. "Satılmış sendika istemiyoruz!", "Kumlu istifa!" sloganlarını atan işçiler kürsüden konuşma yapmayı talep ediyorlar.
13.35: Şişli kolundan yürüyen tüm kortejler alana giriş yaparken anarşist bir grup ise arama noktasının önündeki bekleyişini sürdürüyor. Polisi protesto eden anarşist grup içeriye girmeyerek polisin tutumunu protesto ediyorlar.
13.30: Taksim Meydanı'ndaki kutlamalar sırasında platforma gelen Türk-İş Genel Başkanı Mustafa Kumlu, TEKEL işçileri ve itfaiye işçilerinin de içinde bulunduğu bir grup işçi tarafından protesto edildi. İşçilerin protestosu nedeniyle kürsüden ayrılmak zorunda kalan Kumlu, Atatürk Kültür Merkezi'ne sığınmak zorunda kaldı. Kumlu'ya tepki gösteren işçiler kürsüye çıkarak sloganlar attılar. İşçilerin protestosu sırasında AKM'nin camları kırıldı. Kumlu AKM'nin arka kapısından çıkarıldı.
13.20: Şişli kolundan Taksim'e yürüyen ilerici ve devrimci güçlerin arama noktalarından geçişi sürüyor. Yürüyüş kolunda kitlesel bir kortejle yer alan Halk Cephesi'nin arama noktalarından alana girişi oldukça zaman alırken girişler devam ediyor.
12.50: Taksim'deki 1 Mayıs kutlamaları tüm coşkusuyla devam ediyor. Timur Selçuk'un seslendirdiği "Türkiye İşçi Sınıfına Selam", 1 Mayıs Marşı'na alanda bulunan binlerce emekçi eşlik ediyor. Atatürk Kültür Merkezi önünde kurulan dev platformda bulunan onlarca sanatçı da koro halinde Timur Selçuk'a eşlik ediyor.
12.30: Saat 12.30 itibariyle Şişhane ve Dolmabahçe kollarının arama noktalarından geçişleri tamamlandı.
12.00: Kazancı Yokuşu'nda gerçekleştirilen kısa anmanın ardından kırmızı beyaz karanfillerden yapılmış “Yaşasın 1 Mayıs!” şiarlı çelenk meydandaki anıta bırakıldı. Bu sırada aralarında Mücadele Birliği ve CHP'nin de olduğu çeşitli gruplar anıta çıkarak “Yasaşın 1 Mayıs!” sloganı attılar. Güvenlik için alanda bulunan işçiler müdahale ederek anıtın üzerindekilere, anıttan inmeleri konusunda uyarıda bulundu.
Anıtın önünde saygı duruşu için bulunan Süleyman Çelebi ise bu tabloyu “siyasal şov” olarak değerlendirdi. Kendisinin orada “kuruluş savaşında”, '77 1 Mayısı'nda şehit düşünler için, Atatürk için saygı duruşunda bulunmak istediğini fakat anıta çıkmak isteyenlerden kaynaklı bunu yapamadığını ifade etti. “1 Mayıs'a kimsenin gölge düşürmeye hakkı yok!” diyerek anıtta kimsenin çıkmaması gerektiğini söyledi.
Bununla beraber kürsüden alana girenlerin selamlanması devam ediyor. Alana giriş yapanların pankartları okunarak "Hoşgeldiniz!" deniyor. Direnişçi işçiler de selamlananlar arasında. Zaman zaman kürsüden sloganlar atılırken alana giriş yapanlar sloganlara eşlik ediyor.
11.45: 6 konfederasyonun başkanı 11.40 sıralarında Taksim Kazancı Yokuşu'na gelerek 77 1 Mayıs Katliamı'nda şehit düşenleri anmak için karafiller bıraktı. Arama noktalarından alana girişler ise devam ediyor. Kitleselliğiyle dikkat çeken Şişli-Mecidiyeköy kolundan ilerici, devrimci güçlerin ilerleyişi sürüyor.
11.20: Yürüyüş kollarından meydana girişler devam ediyor. Hak-İŞ, KESK ve DİSK Taksim Alanı'na girdi. Bu arada arama noktasında oluşan yığılmalardan kaynaklı alana girişlerde zorluklar çekiliyor.
11.00: DİSK ve KESK kortejlerinin bulunduğu kolun arama noktalarından geçişi devam ediyor. Bu kolun birazdan Taksim Meydanı'na giriş yapması bekleniyor. Taksim heyecanı tüm kortejlerde göze çarpıyor. Türk-İş ve Kamu Sen kortejlerinin bulunduğu Şişhane kolu ise Tepebaşı'ndaki TRT binası önünden Beyoğlu İlçe Emniyet Müdürlüğü önündeki arama noktalarına doğru ilerliyor.
10.30: 3 ana kolda da Taksim Meydanı'na doğru ilerleyiş sürüyor. Özellikle Şişli-Mecidiyeköy kolun coşkulu seli var. DİSK ve KESK kortejleri arama noktalarından geçerek Taksim Meydanı'na doğru ilerliyorlar. DİSK'e bağlı çeşitli sendikaların katılımı ise dikkat çekiyor. Ses aracından yaphılan anonslarla Taksim'in işçi ve emekçilerin mücadelesiyle kazanıldığı söyleniyor. DİSK kortejinin en önünde ellerinde DİSK yazılı kartonlar bulunan işçiler yürüyor. Uluslararası katılımcıların da yer aldığı DİSK kortejinde ayrıca "1 Mayıs" ve DİSK pankartları taşınıyor.
DİSK'e bağlı sendikalar arasında Birleşik Metal-İş'in Çayırova Boru, Bossal Mimaysan, Sarkuysan, RSA, Ejot Tezmak, Areva, Yücel Boru, Anadolu Motor gibi fabrikaların pankartlarıyla yürüdükleri göze çarpıyor.
Basın-İş, Dev Sağlık-İş, Devrimci Yapı-İş, Dev Maden Sen, Sine Sen, Emekli Sen, Genel-İş, DİSK/Tekstil, Lastik-İş, Limter-İş, Nakliyat-İş, Oleyis, Bank Sen, Sosyal-İş, Genç Sen ve Spor Sen de DİSK korteji içinde yer aan sendikalar... DİSK'e bağlı sendikalardan Birleşik Metal, Nakliyat-İş ve Genel-İş'in canlı ve kitlesel katılımı dikkat çekiyor.
DİSK'in hemen arkasından ise TMMOB, İSMMO pankartları sıralanıyor.
10.10: DİSK kortejinin başında DİSK Genel Başkanı Süleyman Çelebi '77 1 Mayısı'nda şehit düşenlerin yakınlarıyla yürüyor. Süleyman Çelebi burada yaptığı konuşmada 1 Mayıs'ın geçmiş senelerden farklı bir biçimde kutlandığını ifade etti. Gazsız, copsuz, şiddet olmadan, özgürlük içinde 1 Mayıs'ın kutlandığını ve tam bir coşkunun hakim olduğunu belirten Çelebi, “demek ki istenilirse olabiliyormuş” dedi. Bunu işçi sınıfına ve demokrasi güçlerine borçlu olduklarını söyledi.
Kemal Türkler'in eşi ve çocuklarının da aralarında olduğunu belirten Çelebi onların ve '77'de yaşamını yitirenlerin onur konukları olduğunu dile getirdi. Bugünleri Türkiye işçi sınıf ve emekçi halkalarına borçlu olduklarını yineleyen Çelebi, onların büyük bedeller ödediklerinin altını çizdi.
Kemal Türkler'in kızı da DİSK kortejinin önünde yürüyenlerden biri. Birleşik, örgütlü gücün hiçbir zaman yenilmez olduğunu söyleyerek verilen kararlı mücadele ile bugünün kazanıldığını ifade etti ve '77 şehitlerini saygıyla andığını söyledi.
10.00: En yoğun katılımın olduğu Şişli-Mecidiyeköy kolunda kortej düzeni oluşturulmaya devam ediyor. Bu kolda yer alan Devrimci 1 Mayıs Platformu bileşenleri "Devrimci 1 Mayıs Platformu" ortak pankartı arkasında sıralanıyorlar. BDSP korteji platform pankartının en önünde yer alırken BDSP'liler “Güvencesiz çalışmaya, geleceksiz yaşamaya karşı 26 Mayıs'ta Genel grev-genel direniş!”, “Sınıfa karşı sınıf, düzene karşı devrim, kapitalizme karşı sosyalizm!”, “Kahrolsun sermaye iktidarı! Yaşasın sosyalist işçi-emekçi iktidarı!”, “İşçi sınıfı savaşacak, sosyalizm kazanacak!” şiarlı pankartlar ile Marx-Engels-Lenin resimli “Bütün ülkelerin işçileri, birleşin!” şiarlı pankartları taşıyorlar. Ayrıca BDSP imzası ve logosunun yer aldığı pankart da kortejde yer alıyor. BDSP kortejinden sıklıkla "Yaşasın devrim sosyalizm!", "İşte Taksim işte 1 Mayıs!", "Kahrolsun ücretli kölelik düzeni!" sloganları yükseliyor.
Ekim Gençliği ise "Soruşturma-ceza terörüne, eğitim ticarileştirilmesine, geleceksizliğe karşı çözüm devrimde kurtuluş sosyalizmde!" ve "1 Mayıs kızıldır kızıl kalacak!" pankartlarını taşıyor. 
Devrimci 1 Mayıs Platformu bileşenleri arasında halk Cephesi'nin kitlesel katılımı dikkat çekerken bu kortejde tek tip kıyafetler ve kızıl bayraklarla yürünüyor. EHP, Mücadele Birliği Platformu, Sosyalist Devrimci Parti Girişimi, Mülkiyeliler Birliği İstanbul Şubesi, Üniversite öğrencileri, Mustafa Suphi Kültür Merkezi, Göçmen Dayanışma Ağı, Kangal Dernekleri Federasyonu'nun da aralarında bulunduğu yöre dernekleri de bu kolda yer alıyor. TMMOB, PSAKD, Divriği Kültür Derneği üyeleri de Şişli kolunda yer alıyorlar.
09.20: Şişhane kolunda kortej oluşturma hazırlıkları sürüyor. Türk-İş'e bağlı sendikalar yüzlerini Taksim yönüne doğru çevirerek yolda sağlı ve sollu olarak sıralanıyorlar. Sendikalar Türk-İş ana pankartı arkasında sıralanıyorlar. Buradaki alan yetersiz geldiği için toplanma yeri fiili olarak Unkapanı Köprüsü 'ne çekildi.
Taksim yönüne doğru sağ kolda; Tek Gıda-İş, Petrol-İş, Maden-İş, Koop-İş, Selüloz-İş, Belediye-İş, Çimse-İş sendikalarının pankartları göze çarparken sol kolda ise Genel Maden-İş, Tez-Koop-İş, TÜMTİS, Basın-İş, Deri-İş, Şeker-İş, Tes-İş pankartları göze çarpıyor. Türk-İş'e bağlı sendikaların pankartlarında ağırlıklı olarak güvencesiz çalışmaya karşı mücadele çağrıları öne çıkıyor.
Yine kolda yer alan Kamu Sen'e bağlı sendikaların da toplanması sürüyor. Emek Partisi'nin "İş, ekmek, özgürlük! Genel grev, genel direniş" pankartıyla alanda yer aldığı göze çarparken ÖDP üyeleri de kortej düzeni oluşturuyorlar.
Dolmabahçe kolunda ise Hak-İş ve Memur-Sen büyük oranda toplanmış durumda. Bu kol Gümüşsuyu'ndaki arama noktasına kadar ulaştı.
Şişli'deki toplanma yeri olan Şişli Meynanı'na sürekli bir akış var. Metrobüslerden ve otobüslerden gelenler marşlar eşliğinde yürüyor. Toplanma noktalarında şenlik havası var.
KESK Genel Başkanı Sami Evren burada yaptığı konuşmada çoşku ve mücadele azmiyle Taksim Alanı'na girmenin oldukça önemli olduğunu söyledi. Burada da böylesi bir havanın var olduğunu belirtti. 1 Mayıs kutlamalarının kendileri için sadece bir miting olmadığının altını çizen Evren, kürsel sermayenin saldırılarına karşı emeğin programının dünyanın dört bir yanında dillendirileceğini söyledi.
09.00: Taksim Meydanı'nda miting programı için dev bir platform kurulmuş bulunuyor. '77 1 Mayıs Katliamı'nı hatırlatan büyük boy pankartın asılı olduğu platformun güvenliğini 6 konfederasyona bağlı sendikalara üye işçiler sağlıyor. Alanın güvenliğini sağlamak için ise 1000 işçi görev yapıyor.
Şişli-Mecidiyeköy kolunda ise toparlanma sürüyor. DİSK ve KESK'e bağlı sendikaların üyeleri açtıkları pankartlar ve atılan sloganlarla Şişli kolunda toplanıyorlar. Taksim'e yürüyüş yönünün sağ tarafında toplanmak için Şişli'ye yürüyen DİSK'e bağlı sendikaların üyeleri açtıkları pankart ve flamalarıyla anlamlı bir görüntü sergiliyorlar.
Birleşik Metal-İş üyelerrinin bu koldaki katılımı dikkat çekerken DİSK'e bağlı diğer sendikaların da toplanması sürüyor. Yolun sol tarafında ise KESK'e bağlı sendikaların üyeleri ve Devrimci 1 Mayıs Platformu bileşeni devrimci güçlerin toplanışı sürüyor. Özellikle Eğitim-Sen'e bağlı sendika şubelerinin sloganlar ve pankartlarla yürüyüş koluna doğru ilerlemeleri dikkat çekiyor. "Yaşasın 1 Mayıs!", "Taksim kızıldır kızıl kalacak!" sloganları dikkat çekiyor. Yine Şişli kolunda yer alan İşten Atmak Yasaklansın Platformu bileşenlerinin de toparlanışı sürüyor.
Şişhane kolunda ise Demiryol-İş, Şeker-İş, Deri-İş,Tez-Koop-İş, Maden-İş, Tes-İş, Yol-İş, Tek Gıda-İş pankartları dikkat çekiyor. Bu kolda da Türk-İş'e bağlı sendikaların üyelerinin toplanışı sürüyor.
08.00: 1 Mayıs 2010'un ilk sloganları oldukça erken bir saatte Taksim Meydanı'nda yankılandı. 78 günlük direnişleriyle 2010 yılına damga vuran TEKEL işçileri saat 06.30 sıralarında Taksim Meydanı'na girerek Taksim Cumhuriyet Anıtı önünde eylem yaptı. TEKEL'deki direniş sürecinde yaşamını yitiren Samsun TEKEL işçisi Hamdullah Uysal'ı da unutmayan işçiler “Hamdullah Uysal ölümsüzdür" pankartını açtılar. İşçiler bir süre sonra buluşma noktaları olan Şişhane koluna döndüler.
Şişli kolunda ise KESK ve DİSK'e bağlı sendikaların üyeleri yavaş yavaş Şişli Cami civarında toplanıyorlar. Birleşik Metal-İş, Nakliyat-İş ve DİSK pankartları yol boyunca açılırken ses aracından yükselen 1 Mayıs marşı eşliğinde sloganlar atılıyor.
Şişhane kolunda, İşçi Partisi ve CHP'lilerin toplandığı, Demiryol-İş üyelerinin ise erken saatlerde Şişhane'de buluştuğu gözlendi.
Kızıl Bayrak / İstanbul


